top of page

Evenementen 2019

Nieuwjaarsreceptie

 

Nieuwjaarsreceptie 12 januari 2019

De jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie van Buurtvereniging Purmerenderweg was wederom een gezellige en druk bezochte avond. Bijna alle 55 buren kwamen sportief op de fiets naar de kantine van voetbalvereniging ZOB om elkaar een gelukkig Nieuwjaar te wensen. En uit de hartelijke begroetingen en wensen, kon men wel opmaken dat de buren van de Purmerenderweg duidelijk een goede band met elkaar hebben. Na het toespraakje van voorzitter Kees Visser werd er getoast met een glaasje champagne, op een goed Nieuwjaar en op ieders gezondheid! Daarna was er tijd om met elkaar bij te praten en om sportief bezig te zijn. Drie banen voor indoor-steenwerpen waren door het bestuur van de Buurtvereniging klaargezet en er werden spontaan 6 teams gevormd. Elk team startte enthousiast en waande zich het “winning team” te zijn. Maar steenwerpen bleek toch echt nog wel een hele kunst en het is echt niet zo gemakkelijk om alleen de dobbelsteen van het paaltje af te gooien, om zo een dubbel aantal punten te verdienen. Hilariteit en gejuich alom wanneer een van de buren scoorde. Topscorer van de avond was Nico van Beusekom, hij en ook verschillende teams ontvingen een medaille en een trofee in de vorm van een piepklein bekertje en een lolly.                                                                                                                          De avond was erg leuk georganiseerd door het bestuur, complimenten daarvoor. En op naar een actief en gezellig Nieuwjaar aan onze mooie Purmerenderweg in de Zuidoostbeemster!

 

                                                                     EVALIEN

Klik op de afbeelding
voor meer foto's.

Running Dinner

Buren Purmerenderweg dineren gezellig met elkaar! 2019

 

Elk voorjaar opnieuw worden buren van de Purmerenderweg door het bestuur van de buurtvereniging uitgenodigd om mee te doen aan het “Running Dinner”. Een gezellige happening waar veel buren aan deelnemen. Men kan zich inschrijven om een voorgerecht, hoofdgerecht of nagerecht te verzorgen. Van te voren weet men wel het aantal, maar niet wie er bij de gastvrije koks aan tafel plaatsnemen. Dat is een complete verrassing en staat garant voor bijzondere ontmoetingen met buren die men meestal niet zo goed kent. Aan gespreksstof geen gebrek, want langs de Purmerenderweg in Zuidoostbeemster is altijd van alles te zien en te doen en er wonen vriendelijke en interessante mensen, die veel te vertellen hebben. De tijd vliegt om, vooral als er bij het eten een lekker glaasje wijn geschonken word. Na anderhalf uur wisselt men en wandelt of fietst voor bv het hoofdgerecht naar het volgende adres. De diverse desserts brengt men aan het eind van de avond mee naar Buurthuis Zuidoost, waar alle buren samenkomen voor een heerlijk dessertbuffet. Koks, gastheren en vrouwen en bestuur vertellen elkaar hoe gezellig de avond bij elkaar thuis is verlopen en de recepten van de verschillende culinaire hoogstandjes worden uitgewisseld. Diverse tevreden buren bespreken met elkaar dat zij toch heel fijn wonen in de Zuidoostbeemster waar aan weerskanten langs “hun” Purmerenderweg, de narcissen weer vrolijk bloeien (het planten van al die narcissen was voor het feestjaar 2012 ook een gezamenlijke activiteit van de Buurtvereniging) Niet álle pudding, monchou taart, fruit, kwark en heerlijke zoetigheden zijn aan het eind van de avond opgegeten. Maar een ieder gaat vrolijk en voldaan huiswaarts. Voor de enthousiaste bewoners van de Purmerenderweg was het weer een heerlijk avondje smullen. Zeker voor herhaling vatbaar!

 

EVALIEN

Klik op de afbeelding
voor meer foto's.

Bezoek aan Nieuwbouw Zuidoostbeemster

                                         Werkbezoek Buurtvereniging Purmerenderweg in 2019

Vrijdagmiddag 21 juni: het leek op een grote belangstelling voor een verkeersongeval of een forse brand. Niets was minder waar. Monica Riedijk was op het lumineuze idee gekomen om te vragen aan de uitvoerders van het woningbouwproject De Tuinderij Oost of ze welkom waren om eens te komen kijken en uitleg te krijgen. Sinds een hele tijd is de Firma Markus (Infrastructuur) in opdracht van de Beemster Compagnie (de naam van het samenwerkingsverband van de gemeente en BPD-was Bouwfonds) bezig het grote terrein aan de oostzijde van de Purmerenderweg bouwrijp te maken. Maar wat houdt dat in?? 

Bijna 80 leden en (niet-leden) waren op de uitnodiging van het bestuur afgekomen en zij wilden die vraag ook graag beantwoord krijgen.  De gastheren, Markus en BPD hadden de zaak piekfijn voor elkaar. De koffie/thee stond klaar. In 4 groepen kregen we al lopend uitleg over alles wat vooral onzichtbaar is. Lijkt oninteressant, maar dat was het niet. Integendeel. Allerlei vaktermen namen we tot ons: inklinkingspercentages, ‘moffen’ voor de warmwaterbuizen  voor de stadsverwarming vanuit Purmerend, rioolduikers, kleipakketten etc. Via fraaie plattegronden die heel attent op tafels in het grote bouwterrein waren geplakt, werd velen eindelijk duidelijk waar huizen  en vooral ook hoe de sloten lopen en de verbindingswegen. Bij het ontwerp moest men o.a. rekening houden met een kaart (een kopergravure gemaakt in 1644) van onze polder. Een kaart waarop o.a. alle waterlopen aangegeven zijn. Voor het behouden van onze status als werelderfgoed is het respecteren van die oude kaart een dwingende eis. 

Na afloop overhandigde Monica uit dank een boeket bloemen. Joris Ruijter had vooraf al heel subtiel de niet-leden opgeroepen om zich toch maar te laten inschrijven… Misschien een idee om dit zeer geslaagde ‘werkbezoek’ nog eens te herhalen als de bouw flink gevorderd is?

ARIE COMMANDEUR

Klik op de afbeelding
voor meer foto's.

Barbecue en bezoek Arboretum

Arboretum en BuurtBBQ Purmerenderweg, unieke combinatie! Sept 2019

 

Je maakt wat mee als je aan de Purmerenderweg woont en lid bent van de actieve buurtvereniging Purmerenderweg, van Beemsterbrug tot aan het viaduct bij vvZOB.

Elk jaar organiseert de Buurtvereniging een BuurtBBQ, welke dit jaar startte voor de liefhebbers van natuur, met een bezoek aan het Beemster Arboretum. Bijna 40 leden verzamelden zich bij de ingang van het Arboretum aan de Nekkerweg 67A. Daar stond Bram Engberts ons al op te wachten. Het zonnetje scheen en de temperatuur was perfect voor een heerlijke wandeling door het Arboretum, waar maar liefst meer dan 6.000 verschillende houtige gewassen te bewonderen zijn. Daarmee heeft het Beemster Arboretum de grootste collectie van heel West Europa. En is tevens uniek omdat de Beemster met zijn voedingsbodem op 4 meter diep onder Amsterdams Peil ligt en de bomen en struiken zich aangepast hebben aan de omgeving, nattigheid, klei en wind. Bram nam, na het overlijden van de oprichter, de heer Hans Völlmer het Arboretum in beheer. Hij vestigde er tevens zijn hoveniersbedrijf en woont naast het unieke terrein. Heerlijk rustig en het is elke dag genieten met zijn vrouw en kinderen van de rust, de natuur en ruimte. Bram vertelde zeer enthousiast over de unieke soorten zoals Juglans (walnoot), Abies (zilverdennen) en Pinus (pijnbomen) waarvan een zeer grote diversiteit te vinden is in het Beemster Arboretum. De Mispel, de Hazelaars en ook het enorm grote Paulownia-blad werden bewonderd door de buurtgenoten. Het was een bijzondere middag, met een wandeling door bos, over het kabouterpad en over groene velden, waar iedereen wat wijzer van geworden is en van heeft genoten. Hartelijk dank aan Bram Engberts voor de gastvrijheid en de enthousiaste uitleg. 

Het gezelschap vervolgde op de fiets hun weg naar de kantine van de altijd gastvrije vvZOB, waar de vrijwilligers al klaar stonden om hen van een drankje te voorzien. En waar de andere groep van plm 30 buren hen hartelijk begroetten. De opkomst is altijd groot, want de BBQ is altijd zeer goed verzorgd en buren vinden het gezellig om met elkaar aan tafel te gaan en elkaar weer eens te spreken. Buiten was de BBQ al neergezet en stonden medewerkers van WarrieKnarrie al te bakken. Heerlijke vlees en vissoorten en diverse salades en sauzen en natuurlijk een overheerlijk dessert van gebakken banaan of ananas met ijs konden gegeten worden. En niemand vond het erg om daarvoor even in de rij te moeten staan. De sfeer was weer opperbest en gezelligheid kent duidelijk geen tijd. Pas rond 20.30 uur gingen de laatste buren voldaan weer huiswaarts. 

Op Burendag volgt de volgende Buurtverenigings-aktie; het bijplanten van narcissenbollen in de bermen, zodat het gele lint in het voorjaar langs onze Purmerenderweg weer helemaal aansluit en zodat ieder die over onze mooie Purmerenderweg rijdt, daar vrolijk van wordt en ervan geniet. 

 

Het Arboretum aan de Nekkerweg 67A is trouwens dagelijks voor iedereen geopend van 09.00 uur tot zonsondergang. Het is zeker een bezoek waard!

 

                      EVALIEN

Klik op de afbeelding
voor meer foto's.

Burendag

Burendag Purmerenderweg, narcissenbollen bijplanten 2019.

 

De hartelijke ontvangst van plm. 30 buren bij de familie Visser (voorzitter BV) met koffie en zelfgebakken appeltaart met appels uit eigen tuin, maakte veel goed op Burendag. Op de regenachtige zondagmorgen van 29 September j.l. in Zuidoostbeemster, verzamelden de buurtgenoten van de Purmerenderweg zich gekleed in de meest bijzondere en kleurrijke outfits. Daardoor zat de stemming er meteen goed in, want de buren zagen er stuk voor stuk lachwekkend uit in hun opvallende regenkleding. Na goede voorbereiding en uitleg van voorzitter Cees gingen de buren in groepjes op zoek naar rode stippen in de bermen, waar de bollen op de eerder gefotografeerde kale plekken gepoot moesten worden.                                        

De goede samenwerking tussen de gaten-scheppers, de gaten-vullers, de gaten-dichtgooiers en de netjes-afwerkers-van-de-bermen, zorgde ervoor dat de klus redelijk snel geklaard was. Ook bij de bankjes met tekstplaatjes “ga gezellig even zitten - Buurtvereniging Purmerenderweg”, die de leden van de Buurtvereniging al eerder plaatsten, werden nog extra narcissenbollen gepoot. En de actieve buren haalden toch allemaal een nat pak, omdat het vooral tijdens het laatste halfuurtje behoorlijk hard regende. Regen en wind werden echter glimlachend getrotseerd, met een gezellige ZoMiBo in het vooruitzicht. Tijdens die borrel werd er leuk bijgepraat met elkaar. En met een heerlijke warme kop soep tot besluit, keken de buren weer tevreden terug op een geslaagde Burendag 2019.
Het blijft nog even spannend tot het voorjaar 2020, óf en wanneer de mooie narcissen weer zullen bloeien in de bermen van de lange Purmerenderweg. En of zij aan weerskanten de entreeweg van de mooie Beemsterpolder weer zullen sieren met een vrolijk geel bloemenlint.

                      EVALIEN

Klik op de afbeelding
voor meer foto's.

Beemster Light Festival

 

Van 4 tot 21 december 2019 vond het Beemster Light Festival plaats. In de hele Beemster waren lichtobjecten ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan Beemster Werelderfgoed. Ook aan de Purmerenderweg hadden veel buren kosten noch moeite gespaard om een prachtige verlichting van huis, tuin en brug te realiseren.

Middels een werkgroep van 9 vrijwilligers zijn er 3 grote lichtobjecten gemaakt. Gezellig samen klussen maakte dat er heel mooie objecten gerealiseerd werden. Erg mooi en om trots op te zijn hoeveel verbintenis dat gaf. Chapeu voor de werkgroep

Hieronder een foto-impressie.

Klik op de afbeelding
voor meer foto's.
bottom of page