top of page

Evenementen 2017

Nieuwjaarsreceptie

 

Nieuwjaarsreceptie Buurtvereniging Purmerenderweg Zuidoostbeemster 2017

(tekst Jan Dolf Abraham)

Op 6 januari 2017 werd de Nieuwjaarsreceptie van Buurtvereniging Purmerenderweg

gehouden in de kantine van ZOB. Ruim 70 bewoners van de Purmerenderweg, allen lid van de Buurtvereniging, bezochten deze avond en vonden elkaar om goed 2017 te wensen.

 

Presentatie Oren en Ogen (foto Jan Dolf Abraham)

Als thema was er gekozen voor een presentatie van het project Oren en Ogen van de gemeentes Hoorn, Purmerend en Zaanstad. Een drietal medewerkers/deelnemers van dit project in de Purmer kwam uitleg geven. Het doel van dit project is om bewoners te bewegen zelf op pad te gaan en de wijk met andere ogen te bekijken. Dit kunnen bewoners bijvoorbeeld doen door de politie te bellen als ze iets verdachts zien. Het project is nodig omdat er landelijk een stijging te zien is van het aantal woninginbraken. Ook in Hoorn, Purmerend en Zaanstad is deze trend zichtbaar. Gemeente en politie hebben een faciliterende rol: zij zorgen ervoor dat de bewoners die op pad gaan een hesje (eventueel) en een zaklamp krijgen en alle informatie die zij nodig hebben. Ook geeft politie aanstreek-Waterland en Noord-Holland Noord tijdens informatieavonden tips aan buurtbewoners en informatie over inbraakpreventie. Er wordt onder andere antwoord gegeven op de vraag hoe je een inbreker kunt herkennen, wat een verdachte situatie is en wanneer je 112 moet bellen. In de Purmer heeft dit effect. Het aantal inbraken is gedaald met 59 %! Vanuit de zaal was er bewondering te oren, maar er kwamen diverse vragen en opmerkingen, zoals: "stop daar maar mee, want anders komen ze onze kant op" "werken die gele hesjes wel zo veilig, inbrekers herkennen ze toch en wachten net zo lang tot ze de hoek om zijn" en klonk ook de nodige scepsis over realisatie van zo’n project op de Purmerenderweg in onze Zuidoostbeemster. Duidelijk werd in ieder geval wel dat dit project werkt (aantoonbaar via aantal inbraken) meer is dan "een app-groepje". Deelnemers moeten, elk op eigen en afgesproken wijze, zelf op pad, op patrouille! Op de fiets, lopend, tijdens het uitlaten van de hond, tijdens het naar school brengen van de kinderen etc. En dat op verschillende tijden en dagen. De bezoekende medewerkers aan dit project ontvingen een Beemster attentie. Naast dit thema was er ook aandacht voor wisselingen in het bestuur, Martin Eekhof en Ger Hoogenhoud hebben het bestuur verlaten, bestuurders van het eerste uur. Ook hun beider levenspartners hebben hier volop aan meegewerkt! Cees Kraakman (bestuurslid) roemde hun inzet en tijdsbesteding. En mocht een Beemster mand overhandigen, aangereikt door Ot Lakeman, ook bestuurslid. Daarna werden 2 nieuwe bestuursleden voorgesteld: Cees Visser (woonachtig op nummer 71) en Gerda Beeker (woonachtig op nummer 184). Cees mag zich meteen voorzitter noemen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oud en Nieuw bestuur: Vlnr Ger Hoogenhoud, Ot Lakeman, Gerda Beeker, Cees Visser.

Op de voorgrond Cees Kraakman en Martin Eekhof. (foto van Evalien Brinkman)

Schermafbeelding 2019-12-30 om 10.32.21.
Klik op de afbeelding
voor meer foto's.

Running Dinner

Running Dinner Buurtvereniging Purmerenderweg 2017

 

Na het grote succes van vorig jaar kon een tweede Running Dinner aan de Purmerenderweg niet uitblijven. Rond 18.00 uur was het op zaterdagavond 16 maart een drukte van belang. Ruim 40 buren hadden zich opgegeven voor het Running Dinner, iedereen was op dat tijdstip, wandelend of per fiets onderweg naar het eerste adres voor het voorgerecht. Enkel het aantal gasten was bekend bij de diverse koks, maar welke buren kwamen eten, bleef tot het allerlaatste moment geheim. Aan tafel gaan met 6 buren was spannend en ook zeer gezellig. De anderhalf uur die voor het voorgerecht was gepland bleek meestal te kort, want de buren hadden elkaar veel te vertellen en de tijd vloog om. Rennen naar het volgende adres...

Tussen 19.30 en 20.00 uur leek de Purmerenderweg opnieuw op de Kalverstraat in Amsterdam. Er werd gewisseld en iedereen was op weg naar de volgende buur, waar het hoofdgerecht klaar stond. Heerlijke geuren en hartelijke begroetingen bij de diverse voordeuren. Buren die elkaar normaal op straat enkel gedag zeggen, schoven nu met elkaar aan de feestelijk gedekte tafels.

Dronken een goed glas wijn met elkaar, wisselden de laatste nieuwtjes uit en genoten van de smakelijke hoofdgerechten die hen voorgeschoteld werden door de gastheren en gastvrouwen. Ja U leest het goed, er zijn veel mannen in onze straat die met heel veel plezier voortreffelijke maaltijden kunnen koken. De sfeer was in elk huis anders, soms rustig genietend, soms zeer uitbundig en zeker heel gemoedelijk. Rennen naar het Buurthuis....

Alle buren ontmoetten elkaar later op de avond rond 22.00 uur in de bar van het Buurthuis/MFC. Daar hadden enkele buren en de bestuursleden een heerlijk dessert-buffet klaargezet. Van de taarten, pudding, cakes werd er bij een kopje koffie of thee of een ander drankje gesmuld en de sterke verhalen kwamen los. Over het verzorgen van de tuinen, het stemmen, recepten uitwisselen, het weer, de kinderen en kleinkinderen, de vakanties en het woonplezier in de mooie Beemster, werd gezellig gesproken met elkaar. De wereldproblemen werden opgelost in een ongedwongen en positieve sfeer, waarna alle buren moe en voldaan rond middernacht huiswaarts keerden.

Iedereen was enthousiast en er werd afgesproken met elkaar, om ook in 2018 weer een Running Dinner aan de Purmerenderweg te organiseren.

 

                                         EVALIEN

Klik op de afbeelding
voor meer foto's.

Fietstocht

Verslag RABO fietstocht  op 10 Juni 2017

In de Wielingenstraat om 8.45 kwamen de eerste fietsers enthousiast  aan om deel te nemen aan    de jaarlijkse fietstocht, welke georganiseerd wordt door de Rabobank,om verenigingen een kans te geven gezamenlijk met de leden de clubkas  te spekken en van de mooie omgeving waarin wij wonen te genieten.

Om even over 9, nadat de foto’s door een medewerker van de Rabobank en onszelf waren geschoten, gingen we met 15 leden op deze prachtige dag(het zou plus/minus 23 graden worden zonder regen) van start.Via de Purmerdijk naar Kwadijk , waar de Purmereend voor een troosteloze aanblik zorgde (het pand was door brand volledig verwoest ), dan door het dorp Middelie en Oosthuizen in Etersheim hadden we onze eerste stop om 10.00 uur bij de Molen De Breek .

  Het eerste kopje koffie werd aangeboden door onze buurtvereniging. Alle deelnemers  trakteerden zichzelf op appelgebak met slagroom. Dat kon wel, ze fietsten het er toch wel weer af, althans degene zonder de elektrische ondersteuning natuurlijk !

Na een korte stop bij de haven en camping van Edam fietsten we verder naar de grote kerk van het prachtige stadje, waar we ook nog op muziek en gezang van het kerkkoor werden getrakteerd. Daarna via de Edammerweg en de Purmerdijk terug naar Purmerend, waar we bij de Rabobank om 12.30 uur onze volle stempelkaarten konden inleveren. Iedereen heeft van deze mooie dag en van elkaar genoten , dus namens het bestuur graag tot volgend jaar. 

Klik op de afbeelding
voor meer foto's.

Barbecue

Verslag van de BBQ van de Buurtvereniging Purmerenderweg 2017

(Tekst : Jan Dolf Abraham, details aangeleverd door Ot Lakeman en Cees Visser)

2016 hielden we een Italiaanse dag, maar 2017 werd de traditionele BBQ weer van stal gehaald. En weer waren de weergoden ons goedgezind op zondag 27 augustus 2017. Onder een stralende zon verzamelden zich zo'n 60 buur(t)genoten op het terras van voetbalvereniging ZOB. Dit ZOB is al jarenlang onze gewaardeerde gastheer voor deze gelegenheden. Gewapend met een drankje werden de laatste nieuwtjes doorgenomen. Het bestuur had WK-catering weer bereid gevonden om de culinaire logistiek te verzorgen en tegen 18.00 uur kon voorzitter Cees Visser het startschot geven: het buffet was geopend.

Er was genoeg in kwaliteit en kwantiteit: Een visassortiment met zalm in de folie met kruiden en tomaat en gambas spies en een vleesafdeling met biefstuk, hamburger, kipsate en sashlick. Maar ook diverse salades: pastasalade met rucula, tomaat, komkommer en pompoenpitten, kipsalade, groene salade met tomaat, komkommer, paprika, feta, olijf en vinaigrette. En dat alles rijk voorzien van diverse sausen, stokbrood en kruidenboter. Het eten werd afgesloten met een luxe dessert: gegrilde ananas met ijs en caramelsaus of gebakken banaan met muntsiroop en ijs.  Met goedgevulde magen vertrokken de buur(t) genoten vanaf 20.00 uur weer naar huis.

Jan Dolf Abraham

Klik op de afbeelding
voor meer foto's.

Burendag

Burendag Buurtvereniging Purmerenderweg 2017

 

Zondagochtend 24 september om ongeveer 10.00 uur kwamen er bij Herman en Gerda Beeker 

ongeveer 17 l(bestuurs-)eden, waaronder een piepjong lid (Spike) met zijn vader, van de buurtvereniging Purmerenderweg bijeen voor de burendag 2017. We startten met een kopje koffie of thee met appelgebak, gebakken door Joke Visser.

De stemming zat er gelijk al goed in.

Gewapend met grijpers, vuilniszakken, handschoenen, kruiwagen en veiligheidsvesten werden we door de voorzitter in 4 groepen verdeeld en ging iedereen op weg om de Purmerenderweg vanaf de Beemsterbrug tot en met het viaduct te ontdoen van vuilnis, waaronder blikjes, pakjes, plastic en peuken. De ‘oogst’ was een tiental vuilniszakken vol.

Na afloop werd er een borrel getapt en had Gerda voor iedereen heerlijke tomatensoep gemaakt.

Al met al een geslaagde en vooral gezellige burendag met als resultaat een heel schone Purmerenderweg.

 

Antoinette Boots

Klik op de afbeelding
voor meer foto's.
bottom of page